Sıkça Sorulan Sorular
Psikolojik danışmanlık ne kadar sürer?
Psikolojik danışmanlık süreci, ucu açık ve uzun vadeli bir çerçevede yürütülmektedir. Klinik deneyimler, derin ve kalıcı değişimlerin genellikle zaman içinde, kimi zaman yıllar süren çalışmalarla gerçekleştiğini göstermektedir.
Bununla birlikte, sürecin süresi ve yapısı, her danışanın bireysel ihtiyaçlarına göre farklılık gösterebilir.
Sürecin sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi adına, sonlandırma düşüncesi oluştuğunda bunun terapistle paylaşılması önerilir. Birlikte bir sonlandırma kararı alındıktan sonra, açılan konuların kapanması ve sürecin uygun şekilde tamamlanması adına birkaç seans daha devam etmeniz beklenmektedir.
İlk seansta neler olur?
Danışanın beklentileri ile danışmanlığın sunabilecekleri üzerine birlikte değerlendirme yapılır. Bu görüşmede, danışan ve terapist olarak birlikte çalışmanın uygun olup olmadığına karar verilir.
Bu süreçten ne beklendiği, seansların sıklığı ve ücret gibi konular bu aşamada netleştirilir. Karşılıklı olarak çalışmaya karar verildiğinde ise süreç başlar. Değerlendirme süreci, bazı durumlarda birden fazla seansı kapsayabilir.
Hangi konularda destek alabilirim?
Psikolojik danışmanlık süreci, kişinin kendisini ve yaşam koşullarını daha iyi anlamasını; zorlayıcı yaşam olayları ve ilişkisel sorunlarla başa çıkma becerilerini geliştirmesini desteklemeyi amaçlar. Aynı zamanda geçmiş yaşantıların ve erken dönem ilişkilerin bugünkü düşünce, duygu ve davranışlar üzerindeki etkilerini anlamaya yardımcı olur. Yalnızca belirli bir semptomu ortadan kaldırmayı hedeflemekle sınırlı değil; aynı zamanda kişinin hayatla kurduğu ilişkiyi, değerlerini ve dolayısıyla yaşadığı sorunları ele alabilmekle ilişkilidir. Bu bağlamda hayatınızla ilişkili desteğe ihtiyaç duyduğunuz herhangi bir konu psikolojik danışmanlığın bir konusu olabilir.
Seanslardan sizden ne bekleniyor?
Seanslarda, günlük deneyimlerinizi, geçmişteki deneyimlerinizi ve bunlarla ilgili sahip olduğunuz duygu, düşünceleriniz, anılarınız, korkularınız, beklentileriniz, hayalleriniz hatta gördüğünüz rüyaları özgürce, olduğu gibi anlatmanız beklenmektedir.
Seans Zamanı - Sıklığı
Seans saatleri terapist ve danışanın uygun olduğu zamanlar göz önüne alınarak planlanır. Belirlenen saatte başlar ve 45 dakika sürer. Geç gelinmesi durumunda önceden belirlenen bitiş saatinde sonlanır.
Seans sıklığı derinlikli ve anlamlı bir süreç için en az haftada bir seans yapılmasını önerilmektedir.
Ancak danışan ve terapist, sürecin daha derinlemesine ilerleyebilmesi için yoğunlaştırılmış bir sürecin gerekli olduğuna birlikte karar verirse, haftada iki seans şeklinde görüşmeler planlanabilir.
Seans İptali ve Değişiklikler
Seanslar ile ilgili değişiklik ve iptaller 24 saat öncesinde yapılmalıdır. 24 saat içinde yapılan seans iptallerinden danışan sorumludur.
Gizlilik ve Diğer Etik Konular
Gizlilik ve diğer tüm etik konularda, Türk Psikologlar Derneği'nin etik ilke ve kurallarına uygun olarak çalışılmaktadır.